Pripravte si spolu s nami vajcia Benedikt a Holandskú omáčku. Pozrite všetky potrebné ingrediencie a postup krok za krokom. Jedná sa o ďalší jednoduchý recept, ktorý zvládnete aj vy, stačí sa držať nášho postupu. Náš recept na vajcia Benedikt a Holandskú omáčku obsahuje všetko potrebné.
INGREDIENCIE
Čo budete na vajcia Benedikt a Holandskú omáčku potrebovať:
HOLANDSKÁ OMÁČKA
4 žĺtky
3 ½ lyžice citrónovej šťavy
1 lyžica vody
⅛ čajovej lyžičky worcesterskej omáčky
1 štipka mletého bieleho korenia
1 čajová lyžička horúcej vody alebo viac podľa potreby (voliteľné)
1 šálka masla, rozpusteného
VAJCIA BENEDIKT
¼ lyžičky soli
1 lyžička destilovaného bieleho octu
8 vajec
8 prúžkov slaniny na kanadský spôsob
4 toastové chleby, rozdelené
2 lyžice masla, zmäknuté
Náš tip: Žiadna kuchyňa sa nezaobíde bez kvalitnej sady hrncov.
Recept pokračuje ďalej...
POSTUP
Celý postup na vajcia Benedikt a Holandskú omáčku krok za krokom.
Náš tip: Kuchynský robot pomôže s krájaním, miešaním a je neoceniteľným pre prípravu cesta, ale aj pečenie koláčov a prípravu dezertov.
Recept pokračuje ďalej...
KROK 1
Urobte holandskú omáčku: žĺtky, citrónovú šťavu, 1 polievkovú lyžicu vody, worcestrovú omáčku a biele korenie rozšľahajte v hornej časti dvojitého kotla nad vriacou vodou. Za stáleho šľahania žĺtkov pridajte po 1 alebo 2 polievkových lyžiciach rozpustené maslo. Ak Hollandaise začne byť príliš hustá, pridajte lyžičku alebo dve horúcej vody. Pokračujte v šľahaní, kým sa nezapracuje všetko maslo. Zašľaháme soľ a potom odstavíme z ohňa. Na panvicu položte pokrievku, aby bola omáčka teplá.
KROK 2
Urobte vajcia Benedikt: Naplňte veľkú panvicu 2 až 3 palcami vody a priveďte do varu. Znížte teplotu na stredne nízku, nalejte ocot a vodu udržiavajte na miernom ohni. Rozbite vajíčko do malej misky a potom jemne vložte vajce do vriacej vody, pričom misku držte tesne nad hladinou vody. Opakujte so zvyšnými vajíčkami. Vajcia varte, kým bielka nie sú pevné a žĺtky zhustnú, ale nie sú tvrdé, 2 1/2 až 3 minúty. Vajíčka vyberte z vody dierovanou lyžicou, poklepte na kuchynskú utierku, aby ste odstránili prebytočnú vodu, a položte na teplý tanier.
KROK 3
Medzitým nastavte stojan na rúru asi 6 palcov od zdroja tepla a predhrejte gril v rúre. Hnedú slaninu na strednej panvici na stredne vysokej teplote.
KROK 4
Toastové chleby opečte na plechu na pečenie pod predhriatym brojlerom.
KROK 5
Opečené toastové chleby potrieme zmäknutým maslom a navrch každý z nich položíme plátkom slaniny a potom jedným strateným vajcom. Na každý tanier položíme 2 toastové chleby a pokvapkáme holandskou omáčkou. Posypeme nasekanou pažítkou a ihneď podávame.
Máte hotovo, gratulujeme! Zvládli ste pripraviť najlepší recept na vajcia Benedikt a Holandskú omáčku. Prajeme dobrú chuť.
Varenie nás baví. Ak však ani vy nemáte čas celý deň tráviť v kuchyni, práve pre vás sú naše jednoduché recepty. Nielen príprava je jednoduchá, ingrediencií je vždy len niekoľko a sú ľahko dostupné v bežných supermarketoch. Celý recept zvládnete raz-dva. Každý obsahuje návod krok po kroku.